Sunday, December 14, 2008

ကင္မခ်ီ (kimchi) လုပ္နည္း



ဟိုတစ္ေလာက ေဒၚလြမ္းလြမ္း တို. လွ်ာရွည္ေတာ္မူၿပီး အခန္းေဖၚကိုရီးယားမ နဲ.အတူ ကင္မခ်ီ လုပ္ၾကပါတယ္။ အဲဒါ ကင္မခ်ီ လုပ္နည္းကို ေဖါက္သည္ ခ်လိုက္ပါတယ္။


၁။ မုန္ညွင္းၿဖဴ ထုပ္ကို အခုလို ထက္ၿခမ္းၿခမ္းပါ။

၃။ ဆားပြင့္ အၾကီးၾကီး ေတြကို ခုလို မ်ိဳးဆားနဲ.အလႊာေတြ ၾကားထဲကို ထည့္ေပးပါ။
၄။ ၿပီးရင္ခုလိုမ်ိဳး ဇလံုထဲမွာ ၈နာရီေလာက္ ပစ္ထားလိုက္ပါ။
၅။ ၈နာရီေလာက္ ၾကာရင္ ခုလိုမ်ိဳး မုန္ညွင္းရြက္ ေတြႏြမ္းသြားပါလိမ့္မယ္။ အဲဒီအခါက်ရင္ ေရနဲ. ေသခ်ာေဆးပစ္ပါ။ မဟုတ္ရင္ တစ္အားငံပါလိမ့္မယ္။
၆။ ေကာက္ညွင္းမဳွန္.ေတြကိုေရနည္းနည္း ထည့္ၿပီး ၿပစ္လာတဲ့ အထိ ၾကိဳပါ။
၇။ ဂ်င္း ၾကက္သြန္ၿဖဴ၊ ၾကက္သြန္နီ ကို အခုလိုမ်ိဳး ၿခစ္ေပးပါ။ ေထာင္းလို.လဲရပါတယ္။
၈။ ၾကက္သြန္နီကိုလဲ လွီးထားပါ။
၉။ ၾကက္သြန္ၿမိတ္ အၿဖဴနဲ.အနီလဲ ထည့္ရပါတယ္။
၁၀။ ၿငဳတ္သီးမွုန္. ကို ၁ခြက္ ခ်င္ၿပီး အေစာနက ၾကက္သြန္ နီ၊ ၿဖဴ ၿမိတ္ေတြနဲ. ေရာပါ။ ၾကက္သြန္နီ လွီးထားတာေတြလဲထည့္ပါ။ ၾကက္သြန္နီ၊ၿဖဴေထာင္းထားတာေတြလဲထည့္ပါ။
၁၁။ ငံၿပာရည္၊ ဆားနဲနဲ၊ သၾကားနဲ. ၾကိဳထားတဲ့ ေကာက္ညွင္းမွဳန္. ရည္ေတြပါေရာၿပီးအားလံုးကို နယ္ပါ။


၁၂။ ၿပီးရင္ မုန္ညွင္းေတြထဲကို တစ္လႊာခ်င္းဆီ ပြတ္ၿပီး သိပ္ေပးပါ။

၁၃။ ၿပီးတာနဲ. ပုလင္းထဲကို အခုလိုပဲ အၿပည့္သိပ္ထည့္ေပးပါ။

၁ရက္ေလာက္ေနရင္ အရည္ေတြထြက္ၿပီး ပုလင္းထဲက လွ်ံထြက္တတ္တာမွဳိ. သတိထားေစာင့္ၾကည့္ေပးပါ။ ပူတဲ့ရာသီမွာဆို ရင္ လုပ္ၿပီးတာနဲ. ေရခဲေသတၱာထဲထည့္ထားလိုက္ပါ။ အခ်ဥ္ၾကိဳက္တတ္ရင္ေတာ့ အၿပင္မွာ ေန.၀က္ေလာက္ထားပါ။ အလြမ္းအိမ္ကေတာ့ အခ်ဥ္ၾကိဳက္တာရယ္ အလြမ္းအိမ္ ေနတဲ့ေနရာက ေအးတာရယ္၊ ေမ့သြားတာရယ္ အားလံုးေပါင္းၿပီး အၿပင္မွာ ၃ရက္ေလာက္ ၾကာသြားလို. ခ်ဥ္မွခ်ဥ္ ၿဖစ္သြားပါတယ္။